1
2
3
4

Câte un elev în bancă și respectarea distanței de 1,5 metri. Care sunt condițiile revenirii în instituțiile de învățământ.

13 August 2020707

Comisia de profila parlamentului s-a întâlnit cu reprezentanții Ministerului Educației pentru a le prezenta soluții de organizare a procesului de studii de la 1 septembrie. Potrivit raportorilor din comisie peste jumătate din instituțiile de învățământ din țară sunt pregătite în regim normal să desfășoare orele, cu respectarea normelor sanitare.
De asemenea, se propune aflarea unui singur elev în bancă și menținerea distanței de 1,5 metri între bănci. În aceste condiții, elevul nu este obligat să poartă mască.
Fiecare clasă va fi asigurată cu dezinfestanți și dezinfectarea întregii clase de la ușă până la toate spațiile cu care copilul interacționează.
Recent, conducerea Ministerului Educației a organizat o masă de discuții cu reprezentanții MSMPS, ANSA, ANSP, Primăriei Chișinău și ai altor instituții pentru a stabili planul de organizare a anului de studii 2020/2021 în condițiile epidemiologice de COVID-19 pentru instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal și extrașcolar.
Discuțiile au vizat aspecte ce țin de:
# asigurarea distanței fizice în sălile de clasă;
# efectuarea transportului în comun al elevilor la și de la instituția de învățământ;
# prevenirea aglomerării spațiilor;
# curățarea și dezinfectarea spațiilor și echipamentelor cu produse biocide și virucide avizate;
# protecția sănătății elevilor, a cadrelor didactice și a personalului auxiliar aflat în grupele de vârstă cu risc și/sau având acțiuni cronice și/sau dizabilități;
# crearea în interiorul instituțiilor de învățământ (curte, săli de clasă, coridoare, cantine), circuite clare, prin demarcare cu benzi vizibile care să asigure „trasee prestabilite” de intrare, deplasare în interiorul școlii și de părăsire a acesteia etc.
Ministrul educației, Igor Șarov, a anunțat că ministerul face tot posibilul ca școlile să se deschidă într-un format tradițional începând cu 1 septembrie. În acest sens au fost elaborate șapte modele de studii, iar fiecare instituție de învățământ va alege care este cel mai potrivit.
Iată lista celor șapte modele propuse.
1. Prezența fizică 100 % a elevilor la școală.
2. Învățarea în două schimburi.
3. Învățare combinată (câteva zile la școală, câteva acasă).
4. Învățarea de tip hibrid (50 % dintre elevi se află la școală și 50 % – acasă (online), elevii se împart în două grupuri).
5. Învățarea alternantă (50 % dintre elevi se află la școală timp de o săptămână, iar 50 % se află acasă (online), apoi grupurile se schimbă).
6. Învățarea la distanță inclusiv online (la acest model se recurge în caz de focare COVID-19, dacă e situație excepțională).
7. Învățare mixtă (îmbinarea a două sau trei modele prezentate mai sus).

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.