1
2
3
4

Ce trebuie să știe tinerii înainte de a accepta un job

04 Iunie 2020133

Aflându-se la hotarul dintre copilărie și maturitate, unii adolescenți sunt tentați să se angajeze pentru a deveni independenți financiar și pentru a lua singuri decizii. Există însă unele subtilități legate de încadrarea în câmpul muncii pe care tinerii nu le cunosc, de aceea menirea părinților este de a-i informa și de a-i ghida.Vârsta legală care permite angajarea unui tânăr în câmpul muncii este de 16 ani. Acesta poate lucra până la 7 ore pe zi. Dacă părinții își dau acordul în scris, tânărul poate să muncească și de la vârsta de 15 ani. În acest caz, durata zilnică a timpului de muncă este de până la 5 ore.Săptămânală un tânăr cu vârsta de 15-16 ani poate lucra până la 24 de ore, în timp ce un adolescent cu vârsta de 17-18 ani – 35 de ore.

Ce trebuie să știe tinerii înainte de a accepta un job:
Să se informeze dacă munca pe care dorește să o efectueze nu este periculoasă.
Să afle dacă munca poate fi combinată ușor cu învățătura, astfel încât orele de muncă să fie în afara orelor de studii. Astfel de activități se numesc part-time.
Să concretizeze cât timp durează munca, ea nu trebuie să-l istovească nici fizic nici mintal, să nu uite că activitatea lui de bază este învățătura.
Să precizeze ce acțiuni presupune munca pe care o alege: operații simple sau complicate, care necesită sau nu o pregătire specială, să se asigure că va fi sub supravegherea unei persoane cu experiență în domeniu.
Să se asigure că angajarea presupune un contract de muncă semnat de adolescent și de angajator În contractul de muncă trebuie să fie notate suma salariatului, asigurarea medicală, prevederi despre concediu. Iar munca pe care o va face să contribui la formarea abilităților pentru viitoarea lui profesie.

Condiții respectate la angajare Conform Codului Muncii al Republicii Moldova:
Adolescenții nu trebuie să fie chemați la muncă în zilele de odihnă și de sărbătoare; fiecare an de muncă permite adolescentului să beneficieze de concediu anual de odihnă. În primul an, concediul este acordat după 6 luni de muncă la aceeași instituție; anual, adolescentul trebuie să efectueze examene obligatorii. Angajatorul trebuie să achite cheltuielile.
Cele mai răspândite oferte de muncă pentru adolescenți sunt: distribuitor, chelner, operator, poștaș, animator, muncitor agricol, muncitor auxiliar, ajutor la bucătărie. Dar, un adolescent poate să se angajeze în orice domeniu care este compatibil cu vârsta lui, cel mai important este ca jobul ales să-i aducă plăcere.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.