1
2
3
4

Fab Lab în localitatea ta. Cum poți aduce inovația în instituția în care înveți

16 Ianuarie 2020759

Proiectul de Competitivitate din Moldova caută parteneri pentru extinderea rețelei de Fab Lab-uri din Moldova. În prezent, această rețea cuprinde Fab Lab Chișinău, care activează pe lângă Universitatea Tehnică din Moldova, și trei Fab Lab-uri în cadrul bibliotecilor raionale din Cahul, Drochia și Ungheni. Fab Lab-urile regionale sunt dotate fiecare cu imprimante 3D, decupatoare laser, mașini de cusut și brodat computerizate, seturi de robotică și unelte electronice diverse. Acestea funcționează după același principiu ca și toate celelalte Fab Lab-uri din întreaga lume.

Fab Lab reprezintă un atelier de fabricație digitală la scară mică. Acesta este un spațiu de implicare comunitară, creativitate, antreprenoriat, educație și multe altele. Un Fab Lab este de obicei echipat cu o serie de instrumente flexibile controlate de calculator, pentru a ajuta creatorii și inventatorii să aducă la viață „aproape orice” idee, proiect sau produs, de diferite grade de complexitate și din diverse materiale.

Rețeaua globală Fab Lab este o comunitate creativă deschisă de producători, artiști, oameni de știință, ingineri, educatori, studenți, amatori și profesioniști, situați în peste 100 de țări și 1 750 de laboratoare Fab Lab din întreaga lume. Inițiativa de extindere a rețelei Fab Lab face parte din programul de educație STEAM (științe, tehnologie, inginerie, arte și matematică), promovat de Proiectul de Competitivitate din Moldova cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, alături de alți parteneri. Fab Lab-urile oferă acces la tehnologii digitale de fabricație și sunt adoptate din ce în ce mai mult de instituții educaționale din toată lumea ca platforme pentru educația STEAM, invenția tehnică și educarea comunității.

În cadrul programului de extindere Fab Lab vor fi selectate patru entități care vor beneficia de suport financiar în formă de echipamente digitale de fabricație, sprijin și mentorat pe parcursul dezvoltării inițiativei. Activitățile Fab Lab-urilor noi create vor fi direcționate către elevi, studenți, antreprenori, membri ai comunității locale și persoane dezavantajate. Acestea vor putea oferi acces la echipamentele din dotare, servicii de fabricație la scară mică pentru agenții economici, servicii de instruire și organizare a evenimentelor.

Finanțarea totală acordată de Proiectul de Competitivitate din Moldova pentru fiecare Fab Lab nou va fi de circa 200 de mii de lei. Aceasta va include procurarea echipamentelor, o vizită de studiu la unul din Fab Lab-urile de succes din țările vecine, mentorat, suport tehnic, co-finanțare pentru consumabile și evenimente. Contribuția partenerilor selectați pentru implementarea Fab Lab-urilor va consta în alocarea spațiului pentru amplasarea echipamentelor și desfășurarea activităților, acoperirea cheltuielilor de întreținere și de remunerare a echipei coordonatoare.

Instituțiile interesate se pot înscrie în concurs AICI.

Vezi mai jos care sunt condițiile de eligibilitate.

# Disponibilitatea alocării spațiilor pentru funcționarea Fab Lab-ului, preferabil două-trei încăperi alăturate sau conexe, cu suprafața totală de 150-200 m² (spațiu pentru amplasarea echipamentelor, spații de lucru, sală de calculatoare, sală de instruire).
# Disponibilitatea asigurării accesului public la Fab Lab (minimum cinci zile pe săptămână, ideal și în weekend).
# Disponibilitatea alocării resurselor din partea sectorului public și/sau privat pentru menținerea și desfășurarea activităților în cadrul Fab Lab.
# Disponibilitatea identificării unei echipe competente pentru Fab Lab: manager, expert tehnic, coordonator de evenimente și dezvoltare a comunității.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.