1
2
3
4

Ferește-te de cele mai comune 7 greșeli la interviu

13 Martie 2020912

Greșeala #1: „Să-ți aduci frustrările cu tine la interviu.”
Poate ai avut douăzeci de interviuri nereușite până acum, în care oamenii care te-au intervievat s-au purtat urât, te-au grăbit, te-au gonit, ți-au pus întrebări aiurea sau, așa cum am menționat mai sus, au refuzat să-ți dea mai multe detalii despre salariu. Asta nu înseamnă însă că următorul tău interviu o să fie la fel. Sigur, asta nu înseamnă nici că următorul o să fie diferit, dar dacă tu-ți aduci frustrările cu tine la următoarea întâlnire, atunci din start ele se vor transforma într-un ton acid și-ntr-o lipsă de răbdare față de omul care-ți pune întrebări acum. Vino fresh la interviu, știind cine ești, de ce ești în stare și ce-ți dorești, dar fără așteptarea ca tot interviul să decurgă exact așa cum îți imaginezi tu că ar fi mai bine.
Greșeala #2: „Să crezi că intervievatorul îți știe pe de rost CV-ul.”
Sigur s-a uitat cu o mai mare atenție peste CV-ul tău înainte de a te invita la interviu, dar înainte de întâlnirea propriu-zisă e foarte posibil să fi revizuit foarte puțin experiența ta anterioară. Nu te simți insultat dacă îți pune o întrebare al cărui răspuns îl poate găsi și în CV. Răspunde cu răbdare și înțelege că tot tu te cunoști pe tine cel mai bine și poți oferi răspunsul corect și complet.
Greșeala #3: „Să întârzii și să nu anunți din timp.”
În recrutare nu există sfertul academic. O întârziere de cinci minute este în regulă, chiar și o întârziere de zece minute poate fi OK dacă suni omul de HR și îi explici că ești prins în trafic, dar o întârziere mai mare e deja exagerată. Ce faci dacă știi că vei întârzia mai mult de 10 minute? În primul rând, trebuie să suni persoana cu care urma să te întâlnești și să îi spui, în mod realist, cât vei întârzia, apoi să o întrebi dacă se mai poate vedea cu tine în ciudat întârzierii. Dacă are o altă întâlnire stabilită, roagă intervievatorul să stabiliți o altă întâlnire și, nu în ultimul rând, cere-ți scuze că ai întârziat. Nu-i faci un favor intervievatorului dacă vii la interviu. Întâlnirea asta e pentru amândoi, așa că trebuie să-ți asumi când faci o greșeală.
Greșeala #4: „Să nu știi nimic despre job sau despre companie.”
Unele companii sunt micuțe și e greu să găsești informații despre ele, iar unele joburi par atât de standard încât nimic nu te surprinde. Totuși, asta nu înseamnă că poți veni la interviu fără o documentare făcută în prealabil. Salvează anunțul de job recitește-l înainte de interviu și caută mai multe informații despre companie, măcar în drum spre interviul propriu-zis.
Greșeala #5: „Să nu pui nicio întrebare.”
Nu-ți fie teamă să întrebi lucrurile de care mai ești interesat la finalul unui interviu. Acum poți să întrebi de salariu, de beneficii, de posibilitatea zilelor de lucru de acasă, de programul flexibil, de cât de mare e departamentul etc. Desigur, poate nu e momentul să întrebi tot ce-ți trece prin cap, dar două-trei întrebări bine plasate îi vor arăta intervievatorului că ești cu adevărat interesat(ă) de poziție.
Greșeala #6: „Să te porți ca și cum le știi pe toate și să subestimezi omul de HR.”
Dacă ești intervievat pentru o poziție tehnică, e foarte ușor să comiți aceste greșeli la interviu. Sigur știi mai multe lucruri despre domeniul tău decât știe omul de HR, dar asta nu înseamnă că îți poți permite să-l iei peste picior. Ține minte că ai venit la interviu pentru că ești interesat de poziție sau de companie, nu ca să-ți flexezi mușchii.
Greșeala #7: „Să vii îmbrăcat ca și cum ai ieșit să duci gunoiul.”
Desigur, nimeni nu-ți spune că trebuie să te îmbraci la patru ace pentru un interviu. Totuși, o ținută de oficiu ordonată contează foarte mult atunci când vrei să faci o primă impresie bună.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.