Aplici la primul job? Iată la ce se uită recrutorii în CV și la interviu
Drumul până la primul job poate părea dificil, presărat cu multe necunoscute, mai ales că acum ești în competiție atât cu cei mai experimentați candidați, dar și cu ai tăi colegi. Datele arată că tinerii au ajuns în luna ianuarie 2021 pe primul loc în topul aplicărilor, asta după ce anii trecuți erau pe ultimele poziții ca număr de aplicări. În plus, și așteptările angajatorilor s-au schimbat în ultimul an. „Aceștia sunt mai riguroși în selectarea candidaților decât la începutul anului trecut, dar și mai precauți sub aspectul bugetelor și al investițiilor”, spune Corina Diaconu, Managing Partner la ABC Human Capital.
Ce poți face pentru a-ți găsi primul job în aceste condiții? Urmează îndrumările specialiștilor în resurse umane care îți pot spune cum să faci diferența când parcursul academic este oarecum asemănător cu cel al altor candidați și care sunt acele greșeli care spun multe despre tine și despre atitudinea ta ca viitor angajat. În plus, liderii din HR au creat și portretul candidaților care au luat recent primul job. Merită să-l descoperi!
Implicarea, dar și energia contează
Tentația cea mai mare este să faci din CV-ul tău o enumerare de responsabilități sau să oferi informații care să umple spațiul, dar să nu fie relevante pentru jobul la care aplici. Dar CV-ul poate spune atât de multe despre tine. Contează să găsești acele cuvinte care arată cum ești tu ca om și cum îți vezi experiența de până acum, chiar dacă ai putea considera că este una nesemnificativă. Recrutorii sunt atenți la vocea ta în CV.
„Mă uit la activitățile extracuriculare și la orice indiciu care ar putea releva omul din spatele parcursului academic, bucuria și încrederea cu care vorbește despre realizările sale” , spune Iuliana Leurent, CEO Temps HR.
Ai lucrat la proiecte în timpul facultății sau lucrezi acum să dezvolți un proiect personal? Chiar dacă nu este finalizat, menționează-l în CV.
„Este foarte important ca tinerii absolvenți să includă și informații privind proiectele în care ei au fost implicați pe parcursul facultății. În special pentru pozițiile tehnice aceste informații pot fi de mare ajutor, putem evalua potențialul candidaților și cunoștințele lor tehnice. Ne este astfel mult mai ușor să înțelegem profilul lor, pasiunea pentru anumite domenii sau tehnologii, și implicit, compatibilitatea cu poziția pentru care au aplicat”, punctează Raluca Peneș, HR Manager Smartree.
Pe lângă proiectele din timpul facultății, recrutorii de la ABC Human Capital sunt atenți la limbile străine cunoscute de candidați, la abilitățile soft pe care le au aceștia, dar și la maturitate, responsabilitate, deschidere și interes.
Cum te poți diferenția de ceilalți candidați
Mai presus de studii și de implicarea în activități de practică și voluntariat rămâne atitudinea. Este un atu, prin care poți compensa de multe ori lipsa unor abilități hard și care spune multe despre tine în contextul actual. Iar atitudinea poate fi exprimată în mai multe moduri care conving angajatorii că ești candidatul potrivit:
„Angajatorii ne-au comunicat la unison că atitudinea a contat în primul rând în angajarea tinerilor absolvenți. Pentru a încerca să te diferențiezi de ceilalți, luptând pe o piață cu multe prejudecăți dar și cu o concurență foarte mare, este esențial să pui accent pe modul în care aduni și filtrezi informații, felul în care te pregătești pentru a ieși în evidență față de contracandidații tăi, dar și adaptarea la schimbările societății și la trendurile acesteia”, spune Corina Diaconu, Managing Partner la agenția de recrutare ABC Human Capital.
Atitudinea înseamnă însă mai mult decât a te prezenta corect la interviu sau a fi încântat de job:
„Atitudinea este cea mai importantă, dar ea nu trebuie confundată cu entuziasmul. Atitudinea pentru mine este înțelepciunea de care a dat dovadă pentru a trece prin anumite evenimente aparent neplăcute, nivelul de interacțiune și integrare cu ceilalți (familie, colegi de școală), cum știe să ceara ajutor și ce face când nu știe,” menționează Iuliana Leurent, CEO Temps HR.
Raluca Peneș, HR Manager la Smartree punctează că pe lângă atitudine este importantă și motivația: „Două aspecte sunt foarte importante în procesul de recrutare al tinerilor absolvenți: atitudinea și motivația lor. Conteaza foarte mult dorința lor de a se dezvolta profesional, modul în care se prezintă la interviu și își manifestă motivația de a începe o carieră”.
Greșeli în drumul spre primul job
Este firesc ca atunci când îți cauți pentru prima dată un job să greșești. Contează însă să știi unde greșești, să corectezi la timp și să nu mai repeți aceleași erori. Iar recrutorii te pot ghida în acest sens:
„Aș spune că sunt CV-uri mai puțin echilibrate, unele prea stufoase, altele prea succinte. Cel mai mult le lipsește autenticul personal, alegând de cele mai multe forma standard. Cumva se regăsesc aceleași aspecte si la nivel de discurs în timpul interviului, din teamă sau rușine preferă să rămâna în zona «politically correct». Acest lucru oferă indicii despre nivelul de asumare și responsabilitate față de propria persoană, un aspect important în relaționarea cu oamenii din echipă,” adaugă Iuliana Leurent.
Raluca Peneș, HR Manager la Smartree, povestește că întâlnește în continuare CV-uri cu greșeli gramaticale, informații incomplete sau irelevante, poze neprofesionale sau încadrarea textului într-un format neglijent sau necorespunzător unui CV, ceea ce îngreunează citirea lui și o determină să elimine candidatul în prima etapa de screening.
O altă greșeală ușor de observat este aplicarea în masă care atrage și alte greșeli, cum ar fi adresarea scrisorii de intenție unei alte companii decât cea la care au aplicat: „Din nefericire încă mai primim CV-uri cu scrisori de intenție în care este trecut numele altei companii (ceea ce denotă grabă de a aplica la cât mai multe posturi disponibile și lipsă de atenție, dar și de interes și seriozitate)”, spune Corina Diaconu – ABC Human Capital.
Iar greșelile de acest fel continuă și la interviu: „Unele dintre cele mai deranjante greșeli se dovedesc a fi cele legate de lipsa de informare cu privire la jobul și compania despre care va discuta cu recrutorul. Replicile de genul: „Vă rog să îmi amintiți la ce job am aplicat, am postat CV-ul la foarte multe joburi săptămâna aceasta” nu sunt pe placul nici unul angajator, este de părere Corina Diaconu.
Urmează exemplul celor care s-au angajat recent
Deși angajarea în această perioadă pare un labirint cu multe necunoscute, recrutorii spun că recent au angajat tineri absolvenți care au convins prin ascultarea activă și întrebările mai puțin clasice, puse din curiozitate. Și merită să înveți din aceste reușite.
„Chiar de curând am trecut printr-un proces de recrutare și m-am bucurat de calitatea discuției, m-am bucurat că sunt tineri care citesc și îi poți remarca prin prospețimea și deschiderea gândurilor, cât și prin răbdarea de a asculta conectat. M-au impresionat prin ascultarea activă și calitatea feedback-ului, au fost onești cu ei înșiși, au știut cum să gestioneze momentele de pauză în conversație. Am apreciat întotdeauna când au pus întrebări din curiozitate, depășind șirul întrebărilor clasice despre job, echipă și program. Am avut posibilitatea de a putea construi un pod între generații și mi s-a părut genial”, spune Iuliana Leurent, CEO Temps HR.
Corina Diaconu, managing partener la ABC Human Capital povestește că angajatorii au preferat pentru angajare tinerii energici, comunicativi care au dovedit interes față de job și de compania la care aplicau, dar care aveau și potențial de a aduce companiei un bun return of Investment: „Companiile sunt încă dispuse să investească în tineri însă caută mereu acele persoane care „au o sclipire în ochi” că să citez un partener al nostru și este firesc să fie așa. Orice companie privește toate investițiile strict din punct de vedere al business-ului și raportându-se de cele mai multe ori la indicatori de natură financiară. Și deși nu agreăm tot timpul această asociere, realitatea este că oamenii în companii sunt priviți că o investiție, mai ales când vorbim de tineri. Și atunci, dacă tot ești dispus să aloci timp și resurse în a dezvolta un tânăr vrei să te asiguri că selectezi cel mai potrivit candidat și care prezintă toate șansele de a avea un bun return of investment”.
Creează un plan pentru următoarea aplicare la primul job
Poate experiențele pe care le-ai avut până acum nu s-au concretizat cu primul job, dar toate aceste acțiuni te pot ajuta să faci lucrurile mai bine la următorul interviu. Iată pe ce ar trebui să pui accent în pregătirea aplicării și discuției cu recrutorul.
Începe prin a te cunoaște și prin a-ți defini ceea ce-ți dorești de la viitorul job: „Citește despre paradigma nevoilor și conștientizează-le pe cele proprii, fii onest și real cu ele și conectat doar în parte la ceea ce spun părinții sau prietenii. Se spune că nevoia te învață. Astfel vei afla și care sunt obiectivele și prețul efortului pe care dorești să-l investești”, spune Iuliana Leurent.
Următorul pas este documentarea „Să se informeze despre companiile și joburile pentru care aplică, să trimită CV-ul doar pentru joburile care prezintă interes pentru ei, să fie sinceri în cadrul interviului”, spune Raluca Peneș, HR Manager Smartree.
Corina Diaconu atrage atenția că este important să fii deschis în aplicare, să nu ții la un anumit tip de job, poate full time, ci să profiți de oportunitățile prezente: „Aplicările la internship-uri sau joburi, fie ele și sezoniere în timpul facultății, sunt rampe de lansare, iar angajatorii îi apreciază pe acei tineri care vor să se diferențieze față de ceilalți făcând ceva în plus. Companiile pot identifică astfel anumite competențe profesionale care au început deja să se dezvolte și care reprezintă un avantaj la angajare față de candidații fără experiență”.
De asemenea, lucrează la dezvoltarea abilităților soft și asigură-te că le pui în evidență în timpul interviului: „La fel de important este să știe că, pe lângă abilitățile deprinse în timpul facultății, angajatorii caută și soft skills. În contextul pandemic, angajatorii își doresc tineri care să dea dovadă de adaptabilitate (această abilitate a fost mereu un atu al celor care au avut succes însă acum a fost mai importantă că niciodată), dorință de dezvoltare (se caută tineri curioși, doritori și dispuși să învețe continuu) și creativitate (deși gândirea creativă în business s-a dovedit mereu o abilitate esențială pentru dezvoltare, acum s-a accentuat nevoia de a avea în echipă oameni care să vina cu soluții creative menite fie să rezolve o anumită situație dificilă, fie să genereze creștere), adaugă Corina Diaconu.
Poate cel mai bun exercițiu pe care îl poți face acum pentru a te diferenția și a fi mai aproape de primul job este să înțelegi ce-și doresc angajatorii și să vii cu soluții la așteptările lor. La fel de important e să te adaptezi la schimbările care au loc în plan social și în business, prin dezvoltarea unor abilități care-ți permit să faci față acestor schimbări. Un studiu Deloitte estimează că între 50% și 100% dintre angajați trebuie să-și schimbe abilitățile în următorii trei ani.
valoraosa pentru tineri
Despre platformă
E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.
Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.