1
2
3
4

Când ești pregătit pentru un rol de manager?

08 Februarie 2021452

O poziție de management este un pas firesc în carieră, mai ales dacă ai demonstrat că deții abilitățile necesare și știi să gestionezi echipe. Acest articol este însă pentru cei care-și pun la îndoială competențele.
Desigur, o doză de îndoială e binevenită, căci te menține conectat la realitatea din jurul tău. Însă dacă această stare devine permanentă, atunci situația se complică și s-ar putea să-ți scape printre degete o poziție la care visezi, dar pentru care nu ai curaj să candidezi. Iată câteva semnale care-ți sugerează că ești pregătit pentru o poziție de manager!

Semnalele care-ți arată că ești pregătit pentru un rol de manager

Ai o relație bună cu echipa din întreaga companie

A fi un bun manager înseamnă a avea relații de încredere cu toți membrii echipei, dar și cu angajații din celelalte departamente. Dacă ai tăi colegi vin la tine după diverse sfaturi ce privesc sarcinile lor, înseamnă că îți recunosc expertiza și au încredere în cunoștințele tale.
Pe de altă parte, dacă te numeri printre cei care rareori interacționează cu ceilalți, poate că ar trebui să-ți regândești obiective în carieră sau să cauți oportunități prin care să-ți dezvolți capacitatea de comunicare. Spre exemplu, te poți implica în diverse proiecte. Chiar dacă acestea nu țin neapărat de responsabilitățile tale, s-ar putea să te pună în fața unor situații din care ai doar de învățat.

Treci cu brio peste situațiile conflictuale

Situațiile conflictuale sunt aproape inevitabile atunci când este vorba despre oameni care lucrează în același loc. De aceea, ca manager, e important să știi să le gestionezi, iar pentru asta ai nevoie de capacitatea de a analiza din toate unghiurile o situație pentru a putea reacționa corect. Cei care nu știu să-și controleze excesele de furie rareori devin lideri buni.
În schimb, angajații imparțiali, capabili să medieze un conflict tratându-i pe ceilalți cu respect, au toate șansele să obțină un rol de manager.

Știi să motivezi oamenii din jur

Cu siguranță îți sunt cunoscute acele momente sau chiar zile în care nu te simți la capacitatea ta maximă, ești mai puțin creativ și poate că ai fi dorit să interacționezi mai puțin cu alți oameni. E important să știi să te auto motivezi în astfel de clipe. Dar, imaginează-ți că, atunci când ești manager, nu doar că trebuie să găsești surse de motivație pentru tine, ci trebuie să le împărtășești cu întreaga echipă.
O poziție de manager nu presupune doar să-i ajuți pe alții să-și îndeplinească sarcinile minime de la job, ci să descoperi potențialul maxim al fiecărui membru al echipei. Acest lucru poate fi dificil, mai ales dacă nu ai resurse necesare pentru a oferi bonusuri sau majorări de salariu.

Ești un trainer bun

Rolul unui manager presupune antrenarea și îndrumarea echipei către îndeplinirea obiectivelor companiei, dar și pregătirea oamenilor noi, iar pentru asta e nevoie să știi să împărtășești cunoștințele tale cu ei.
Dacă ai petrecut timp pregătind alți oameni și punându-le la dispoziție resurse importante de informație, s-ar putea să fii pregătit să preiei un rol de conducere.

Ești pregătit să fii responsabil pentru performanțele altora

S-ar putea să ți se pară înfricoșător să fii tras la răspundere pentru eșecurile altor persoane. Însă, dacă vrei să avansezi pe o poziție de manager trebuie să fii pregătit să aplanezi astfel de situații cât mai rapid.
Dacă simți cu adevărat că ai ce oferi companiei din rolul de manager, atunci e momentul să vorbești cu șeful tău actual despre asta. Arată-i ambiția și impactul contribuției tale asupra business-ului.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.