1
2
3
4

Ești la primul job? Cum te documentezi despre o companie

10 Februarie 2021604

S-au schimbat mult lucrurile în piața muncii în ultimul an. Competiția pentru un job s-a intensificat și, ca absolvent sau viitor absolvent de liceu ori facultate, te simți mult mai responsabil să-ți iei un job într-o companie cât mai repede posibil, pentru a ține pasul cu schimbările din acest moment și pentru a rămâne un candidat dezirabil.
Orice implicare în sesiuni de practică/voluntariat, un job part-time sau dezvoltarea unui proiect personal contează și te pot diferenția. Dar cea mai mare tentație în această perioadă este să aplici oriunde vezi că există un post disponibil, fără a ști exact dacă respectiva companie ți se potrivește. O documentare detaliată te va ajuta să iei deciziile potrivite.

Cât de important este să cunoști compania

Îți aduci poate aminte experiențele amuzante ale lui Billy și Nick din filmul The Internship ale căror cariere de agenți de vânzări au fost compromise de revoluția digitală. În timp ce caută locuri de muncă pe internet, Billy descoperă din întâmplare rezolvarea problemei sale profesionale – Google. Își dă seama că Google este un angajator care oferă numeroase posibilităţi; pare un loc de muncă nemaipomenit, unde ai la dispoziție module de dormit, mese de ping-pong, terenuri de volei şi multe locuri în care poţi mânca gratis.
Găsesc însă la Google nu tocmai echipa pe care și-o doreau. Fac practică alături de Stuart, un tânar absorbit de smartphone-ul său și de Yo-Yo, care a fost școlit acasă de mama sa. Liderul echipei, Lyle, încearcă în mod constant să-și ascundă nesiguranța de sine. Roger Chetty, șeful programului de internship, își exprimă, îndoielile cu privire la abilitățile tehnice ale lui Billy și Nick considerându-i prea în vârstă pentru programul de internship. Însă Billy și Nick își folosesc excelentele abilități de agenți de vânzări pentru a se reinventa ca stagiari și pentru a pătrunde în lumea Google.
În filmul Exam, candidații susțin un examen pentru o companie pe care nu o cunosc. Au la dispoziție un creion, o foaie de hârtie și 80 de minute să răspundă la o întrebare. Nu trebuie să vorbească între ei și nu pot părăsi camera, altfel vor fi descalificați. Dar lucrurile degenerează și candidații încep să vorbească, își atribuie porecle și folosesc diverse soluții pentru a descoperi textul ascuns pe hârtiile lor. În final află că printre ei se află CEO-ul companiei, om de știință care a găsit un medicament mult așteptat pentru un virus. Având în vedere nevoia disperată a oamenilor pentru acel medicament și stocurile limitate, compania avea nevoie de un administrator capabil să ia decizii dure, arătând în aceeași timp compasiune, toate trăsăturile afișate de Blonde în timpul examenului.
Experiențele povestite au fost cu final fericit, însă ne-au arătat cât de important este să ne facem lecțiile înainte de a aplica la un job. Mai ales la începutul carierei, când nu cunoaștem prea bine companiile. Această cercetare este utilă pentru a decide pentru ce tip de angajator vrei să lucrezi, dar și pentru interviu atunci când îți sunt testate cunoștințele despre companie.

Iată cum te poți documenta despre acea companie la care vrei să aplici

Descoperă valorile companiei și cât de mult corespund cu valorile tale

43% dintre candidați spun că, pe lângă salariu și beneficii, sunt atrași de un job unde munca lor este plină de semnificație, potrivit unui studiu Indeed. Și această perspectivă poate îți surâde și ție. De aceea este important să cercetezi misiunea companiei, să te asiguri că obiectivele și valorile sale rezonează cu ale tale.
Caută recenzii despre organizație oferite de foștii și actualii angajați pentru a afla detalii, dincolo de cele declarate pe site. Astfel vei afla cum este cultura companiei, care este nivelul salarial oferit, ce oportunități de avansare ai și care este abordarea sa față de echilibrul dintre viața profesională și viața personală.

Caută informații despre conducerea companiei și despre managerul tău direct

Dacă o companie ți-a captat interesul, ar trebui să afli și cine o conduce. Citește despre angajații care dețin funcții de conducere în cadrul companiei pe pagina „Despre noi”. Caută profilurile lor de pe rețelele profesionale și de socializare. Cum sunt postările lor? Sunt mândri să reprezinte compania? La o scurtă căutare pe Google, vei descoperi și interviuri pe care aceștia le-au acordat și care îți pot oferi o perspectivă asupra modului în care gândesc.
Membrii echipei sunt oameni cu care ai vrea să lucrezi?
Chiar dacă lucrezi remote sau la sediul companiei, vei petrece mult timp alături de colegi, mai ales în primele luni când vei avea nevoie de informații și de formare. Este important să te asiguri că sunt oamenii alături de care îți dorești să lucrezi.

Află detalii despre operațiunile comerciale ale companiei

În ce industrie activează compania? Cum câștigă bani? Cine sunt clienții săi? Este un start-up sau este de ceva timp pe piață? Cum s-a dezvoltat în timp? Ce decizii a luat în pandemie? Răspunsurile la aceste întrebări te vor ajuta să afli cât de stabilă este compania în industria în care activează și dacă îți dorești să lucrezi pentru ea. Există site-uri care-ți oferă informații recente despre cifra de afaceri a companiei, despre profit și numărul de angajați. Recenziile despre produsele sau serviciile companiei te vor ajuta să evaluezi reputația acesteia.

Caută știri despre companie

Site-ul, blogul și rețelele de socializare sunt locurile unde poți afla informații recente despre activitatea unei companii, dar e bine să obții și o perspectivă externă. Caută știri despre ea și acordă atenție celor în care se anunță schimbări cum ar fi disponibilizări pe scară largă, fuziuni, achiziții, un nou CEO etc. Astfel de schimbări pot aduce oportunități, dar ar putea avea impact și asupra moralului angajaților.

Compania oferă securitate și stabilitate?

În contextul medical și economic, este important ca angajatorul să ofere un mediu sigur, bazat pe respectarea normelor sanitare, și stabil. Urmărește dacă angajatorul are o istorie dovedită de implicare în starea de bine a angajaților.

Există oportunități de învățare?

Șansa de a învăța lucruri noi este importantă în orice rol, dar este deosebit de importantă în primele etape ale carierei. Verifică oportunitățile de formare în descrierea jobului, dar și în profilurile profesionale ale oamenilor din companie. De asemenea, poți verifica și ce abilități au deprins aceștia.

Există oportunități de avansare în companie?

Din descrierea jobului, dar și din profilurile profesionale ale angajaților vei afla și date despre evoluția lor în cadrul unei companii. Astfel îți vei da seama care este strategia angajatorului, dacă valorizează oamenii interni, oferindu-le oportunitatea de a avansa.
Este important să reții că această cercetare necesită timp. Dacă nu poți dedica câteva ore consecutive, împarte cercetarea în mai multe momente de câte 20-30 de minute, astfel încât în fiecare zi să faci un pas spre descoperirea acelei companii care ți se potrivește pentru primul job. Și pentru o decizie în cunoștință de cauză.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.