1
2
3
4

Model CV 2020. Tot ce trebuie să știi în redactarea CV-ului

07 Februarie 202076

Primul pas spre jobul pe care ți-l dorești în 2020 este un CV care să iasă din anonimat. Pentru asta, ai nevoie de un model CV 2020, acel exemplu care te îndrumă ce să scrii la fiecare categorie și ce aptitudini CV ai să pui în valoare pentru a-ți găsi mai ușor un loc de muncă. Foarte important este și aspectul general al CV-ului, să-ți placă cum arată în primul rând ție și să treacă testul tău de exigență și apoi pe cel al recrutorului. Să poată fi parcurs ușor și informațiile relevante din cariera ta să fie așezate strategic. Iată ce model de CV să urmezi în 2020!

Ce este un CV?

Primul pas este să definești clar ce este CV-ul. Curriculum Vitae este o biografie scurtă care cuprinde date referitoare la studii, pregătirea ta profesională. Ai putea să-l numești cartea ta de vizită, pe care o folosești pentru a te pune în valoare în fața angajatorilor. Practic este povestea care vorbește despre tine, despre istoricul tău profesional și despre abilitățile și realizările tale. Aici ar trebui să evidențiezi de ce ești cea mai bună persoană pentru un job. Toate aceste informații trebuie structurate într-o formă, într-un model de CV.

Model CV

Alege în primul rând un model de CV care să te ajute să transmiți informația pe care ți-o dorești, dar care să fie bine structurat și ușor de completat.

Fotografia din model CV

Alege o poză recentă, tip portret. Este foarte important ca atunci când faci această fotografie să ai și o vestimentație office-casual și să alegi un fundal într-o culoare neutră. Toate aceste aspecte te ajută să faci o impresie bună și să arăți profesionalism încă de la prima privire asupra CV-ului tău. Evită pozele din timpul liber, pozele alături de copii sau cele de la evenimente în familie care transmit că nu iei în serios aplicarea la un job și implicit ceea ce vei face la jobul respectiv.

Nume, funcție și date de contact

Prima parte a CV-ului trebuie să conțină numele tău, poziția ta actuală (de ex. lucrător comercial) și datele de contact. Evită să dai CV-ului tău titlul de Curriculum Vitae. Numele tău este titlul cel mai potrivit. Când vine vorba de datele tale de contact, adresa de e-mail și numărul de telefon sunt esențiale. Dacă dorești, poți include și un link către site-ul tău de prezentare, dar numai dacă aceste este actualizat!

Despre mine/Obiectivul profesional

Deschide CV-ul cu un obiectiv profesional, acea poveste scurtă despre tine. Este un paragraf în care faci prima impresie recrutorilor prin aspectele profesionale la care excelezi, prin planurile tale în carieră. Cel mai important este să adaptezi acest obiectiv profesional de fiecare dată când aplici la un job și să specifici anumite calități care te pot califica pentru un job.

Experiență profesională. Model CV

Menționează joburile pe care le-ai avut până acum în ordine invers cronologică, de la cel mai recent job la job-ul din trecut pe care îl consideri relevant pentru locul de muncă la care aplici.

La fiecare job specifică funcția, compania, perioada în care ai lucrat acolo și, de preferat, o frază care să explice rolul tău, mai ales dacă a fost unul specific. Punctează apoi responsabilitățile-cheie, realizările și susține fiecare realizare cu cifre pentru a arăta impactul!

Ca să fii relevant alege joburile care au legătură cu locul de muncă la care aplici, iar dacă ai experiență de mulți ani, puteți reduce detaliile rolurilor vechi sau irelevante.

Educație. Model CV

La fel ca în cazul experienței, și educația trebuie menționată în ordine invers cronologică, de la cele mai recente studii la cele mai îndepărtate în timp. Include numele instituțiilor de învățământ, diplomele și calificările pe care le-ai obținut. Dacă ești la începutul carierei, merită să precizezi cele mai importante cursuri pe care le-ai făcut sau proiecte la care ai lucrat. Dacă ești senior și ai multe calificări îți recomandăm să le precizezi astfel: Calificarea – Instituția de învățământ – anul.

Ai grijă ca din CV-ul tău să reiasă că ești implicat să înveți continuu. E mai puțin relevant ce curs ai făcut acum zece ani!

Limbi străine. Model CV

Înainte de a menționa o limbă străină în CV, gândește-te când a fost ultima dată când ai vorbit acea limbă. Dacă a fost în școala generală și de atunci nu ai mai exersat, e bine să nu o incluzi în CV-ul tău. În cazul în care nu știi care ți-e nivelul, pune-ți următoarea întrebare: „Aș putea să călătoresc într-o țară în care se vorbește numai această limbă și să țină conversație fluentă fără niciun fel de ajutor?” Dacă răspunsul e Da, atunci oferă context. Cât de bine știi limba respectivă în funcție de trei criterii:

·Vorbit. Abilitatea de a vorbi o limbă este cea mai importantă. De exemplu, dacă poți vorbi bine limba engleză, angajatorul știe că îți poate da un job în țările în care se vorbește această limbă sau într-o echipă internațională.

·Scris. Să scrii bine într-o limbă străină înseamnă să fii cu un pas mai departe de a o vorbi bine. Este partea mai dificilă, pentru că trebuie să cunoști gramatică și topică.

·Citit. Abilitatea ta de citi bine într-o limbă străină spune ceva despre nivelul tău de înțelegere a acestei limbi.

Există niveluri diferite de cunoaștere a unei limbi străine:

·începător

·mediu

·avansat

Abilități. Model CV

Ideal este să menționezi 4-6 abilități care au legătură cu jobul pentru care aplici. Iar cel mai bun loc de unde te poți inspira este chiar descrierea postului. Alege cu grijă abilitățile pentru că este important să ai și realizări care să le susțină. În cazul în care nu ai chiar abilitățile menționate de angajator, alege unele similare care să se potrivească cu ceea ce ai făcut tu. Scopul este să îi arăți angajatorului că ești persoana potrivită pentru job cu abilitățile, calificările și experiența necesare. Noi te sfătuim să profiți din plin de această rubrică din CV-ul tău pentru că aici poți pune în valoare ceea ce știi să faci, iar structura și design-ul acestei rubrici te ajută să le evidențiezi.

Exemple de abilități profesionale:

– competențe digitale (de ex.: Excel, Power Point)

– management de proiect

– social media

– design

– digital marketing

Exemple de abilități soft:

– inteligență emoțională

– ascultare activă

– orientare spre clienți

– empatie

– gândire critică

– flexibilitate

– comunicare

– putere de negociere

– managementul oamenilor

Ce să nu faci în CV

·Evită detaliile personale precum:– adresa de domiciliu– vârsta și data nașterii– statutul marital– religia– referințele– motivele pentru care ai plecat de la fostul job

·Nu te teme că nu ai suficientă experiență pentru un job! Menționează proiecte, cursuri, calificări. Angajatorii sunt tot mai interesați să angajeze oameni cu atitudinea potrivită pe care să-i formeze.

·Nu oferi informații confidențiale cum ar fi date din companie!

· Nu exagera cu detalierea cursurilor din facultate când ai 5 ani de experiență profesională!

·Nu încerca să acoperi perioadele în care nu ai lucrat! Fii sincer când e vorba de mai mult de 6 luni în care nu ai lucrat și precizează motivul: călătorii, o situație medicală, concediu de maternitate.

Concluzii despre model CV 2020

Este important ca în 2020 să te diferențiezi. Să personalizezi CV-ul prin informațiile transmise. Să arăți că ești implicat(ă) și că poți aduce valoare unei companii. Pentru aceasta alege un model CV 2020 ușor de completat și pliază de fiecare dată experiența ta pe cerințele jobului!

Reține pentru 2020!

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.