1
2
3
4

6 lucruri pe care le poți face zilnic pentru a căpăta mai multă încredere în tine

31 Iulie 2020365

Încrederea în sine face parte din acele aspecte din categoria „ușor de zis, mai greu de făcut” și chiar și cei mai încrezători dintre noi au zile sau momente în care încrederea le lipsește. Căci ea, încrederea în sine, nu este o calitate statică. Ea reprezintă un mindset care cere efort și muncă continue pentru a o menține și îmbogăți. Necesită învățare, practică și îndemânare ca oricare altă abilitate pe care vrem să o stăpânim. Vestea bună este că, odată stăpânită, nu facem altceva decât să mai creștem. Și încă foarte mult!
Iată 6 modalități prin care putem exersa și dezvolta încrederea în sine:
1. Joacă-ți bine rolul
Limbajul nostru corporal poate spune imediat dacă suntem sau nu încrezători în noi înșine. Așa că este bine să te prezinți într-un mod care spune că ești gata să iei comanda și să controlezi orice situație. Ține capul sus, stai drept, adu-ți ușor umerii în așa fel încât să fie aliniați cu coloana și uită-te direct la persoana cu care interacționezi. Evită strângerile moi de mână și menține un contact vizual bun cu persoana care îți vorbește.
2. Poartă haine potrivite
Atunci când arăți bine, te simți bine. Dacă alegi îmbrăcămintea și accesoriile care ți se potrivesc ție, industriei în care lucrezi, mediului tău profesional și social și care te fac să arăți bine, asta îți va crește automat stima de sine. Pe scurt, îmbracă-te pentru succes.
Nu îți fie teamă să-ți lași personalitatea să strălucească și să fie potențată prin accesoriile pe care le porți. O bijuterie mai curajoasă sau o cravată mai colorată poate reprezenta un punct de interes și o bună plecare pentru orice conversație bună.
3. Vorbește într-un mod asertiv
Cu proxima ocazie în care îți vei asculta speaker-u favorit, fii foarte atent la modul în care livrează speech-ul. Un speaker bun vorbește cu încredere și folosește un ton constant și ritmic. În loc de "...ăhm", "..mhm.." sau "...ăăă", folosește pauzele pentru a-și sublinia ideile.
Adoptă și tu un ton asertiv, însă nu agresiv, de a te adresa. Asta indică încredere și tu te vei simți mai bine. Pentru a fi luat în serios, evită pălăvrăgeala stridentă sau chicotelile în discuțiile pe care le porți. Oamenii ascultă cu mai multă atenție atunci când persoana din fața lor exhală încredere și putere.
4. Gândește și acționează pozitiv
Energia pozitivă conduce la rezultate pozitive. Așa că setează-ți mintea pe modulul "pot să fac" cu privire la orice situație și evită discuțiile interioare negative. Zâmbește, râzi și înconjoară-te de oameni pozitivi și fericiți.
Nu strică nici să ții un jurnal al recunoștinței în care să îți reaminteșți ție însuți acele momente importante și realizările de peste zile. Vei dezvolta în acest fel mai multă pace interioară și încredere.
5. Ia măsuri. Acționează.
A fi încrezător în sine ține de mai multe lucruri decât modul în care arăți. Trebuie să și acționezi ca atare. Mergi către un necunoscut și prezintă-te la un eveniment de networking la care te afli sau acceptă un proiect pe care în mod normal l-ai refuza. Practică încrederea în sine și, curând, asta va deveni a doua ta natură.
Inacțiunea cultivă îndoiala și teama, în timp ce acțiunea cultivă încrederea și curajul. Ca exercițiu, notează-ți punctele forte și punctele slabe. Mulți oameni ți-ar spune să lucrezi asupra punctelor slabe, însă folosește ceea ce ai și capitalizează-ți în schimb punctele forte. Odată ce pui mai multă energie în trăsăturile tale pozitive, încrederea ta va începe să crească.
6. Fii pregătit
Nu uita de principiul: Planificarea prealabilă previne performanța scăzută.
Cu câte ești mai pregătit, cu atât te vei simți mai încrezător în ceea ce privește competențele și expertiza ta. Pregătirea te va ajuta să eviți erorile la întâmplările neașteptate pe care viață ți le poate oferi.
Învață tot ceea ce poți despre industria și domeniul în care activezi profesional, despre scopurile și planurile tale și despre ceea ce te poate purta către succes.
Înainte de a începe o sarcină, imaginează-ți mai întâi cum vrei să te simți odată ce ai îndeplinit-o. Nu încerca să obții prea mult din prima. Partajează-ți sarcinile în piese mici și gestionabile.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.