1
2
3
4

Personalitatea si specialitatea medicala – legăturile dintre cele doua

05 Noiembrie 20201037

Poate ca ați avut curiozitatea sa parcurgeți un test cu afirmații de genul: “Îmi place sa iau decizii rapid”, “Lucrez mai bine in grup decât individual”, pe care sa le evaluați pe o scara de la 1 la 5 in funcție de cat de bine vi se potrivește. Un ansamblu de afirmații de acest gen, pentru care se acorda un anumit punctaj si organizate in funcție de scopul urmărit, poate reprezenta o evaluare psihometria. Câteva exemple de evaluări psihometrice sunt: evaluarea personalității, evaluarea inteligentei emoționale si evaluarea preferințelor comportamentale. Utilizarea lor reduce riscul alegerii eronate a unor specialiști medicali, foarte buni in aria lor de activitate, dar incompatibili, de exemplu, cu ceilalți membri din echipa.
Gândiți-va ca va doriți o asistenta medicala care sa aibă disciplina, sa urmeze regulile companiei si sa fie dornica sa își ajute colegele de echipa in cazul supraîncărcării acestora cu diverse sarcini. O prima etapa in procesul de recrutare si selecție ar fi interviul, dar cate întrebări puteți pune in circa 40 – 45 de minute, astfel încât sa va asigurați ca îndeplinește toate aceste cerințe? In plus, daca persoana nu are experiență, cum veți putea evalua spiritul de echipa al acesteia? Evaluările psihometrice / testele psihometrice ne pot veni in ajutor si le putem utiliza chiar înainte de interviul propriu-zis, cel din urma confirmând informațiile deja obținute.

Spre exemplu, testul de personalitate Myers-Briggs este unul dintre cele mai populare din lume si are in vedere 16 tipuri de personalități, ce combină opt tipologii:
(I)Introvertiții– prefera sa lucreze singuri sau in grupuri foarte mici; le place sa se concentreze pe fiecare sarcina, treptat.
(E) Extrovertiții– oameni plini de energie; le place sa primească sarcini diverse si le place sa lucreze la mai multe lucruri in același timp.
(S) Senzorialii– persoane realiste, cărora le place sa se concentreze pe detalii si lucruri concrete si sa-si folosească experiență anterioara pentru a veni cu soluții practice la probleme.
(N) Intuitivii– prefera sa se focusase pe posibilitățile existente, sa privească imaginea de ansamblu; apreciază inovația si caută soluții creative la probleme.
(T) Gânditorii– iau decizii folosind analize logice, cântăresc atent argumentele pro si contra, apreciază onestitatea si corectitudinea.
(F) Sentimentalii– tind sa fie mai sensibili si sa coopereze mai mult; iau decizii bazate pe valorile personale si se gândesc întotdeauna la felul in care ceilalți vor fi afectați de deciziile lor.
(J) Judecători– sunt organizați si pregătiți întotdeauna, le place sa urmeze planul inițial si respecta cu ușurința regulile.
(P) Observatorii– prefera sa aibă opțiuni multiple, sa rămână deschiși; le place sa fie spontani si sunt flexibili atunci când vine vorba de pregătirea sau urmărirea unor planuri.

Prin combinarea tuturor acestora, reies 16 tipuri de personalitate, iar din punct de vedere medical fiecărei specialități i se asociază o anumita tipologie sau unei specialități ii pot corespunde mai multe profile de personalitate după cum urmează:
Introvertiți – Senzoriali – Gânditori – Judecători (ISTJ) – sunt potriviți pentru a lucra in dermatologie, ginecologie, urologie, chirurgie ortopedica.
Extrovertiți – Senzoriali – Gânditori – Judecători (ESTJ) – sunt potriviți pentru ginecologie, chirurgie ortopedica, pediatrie si medicina generala.
Introvertiți – Senzoriali – Sentimentali- Judecători (ISFJ) – sunt potriviți pentru oftalmologie, pediatrie, ATI, medicina generala.
Introvertiți – Senzoriali – Gânditori – Observatori (ISTP) – sunt potriviți pentru ORL, radiologie, oftalmologie.
Introvertiți – Senzoriali – Sentimentali – Observatori (ISFP) – sunt potriviți pentru urologie, chirurgie toracica, medicina generala, ATI.
Introvertiți – Intuitivi – Sentimentali – Judecători (INFJ) – sunt potriviți pentru psihiatrie, medicina interna, chirurgie generala.
Extroverți – Intuitivi – Sentimentali – Judecători (ENFJ) – radiologie, oftalmologie (mai ales pe consultații si suport in alegerea ochelarilor)
Extroverți – Senzoriali – Sentimentali – Observatori (ESFP) – potriviți și pentru chirurgie, mai ales ca aceștia colaborează fără probleme cu colegii din alte specialități. De asemenea, reușesc sa se replieze foarte rapid daca apar probleme neprevăzute in timpul intervențiilor chirurgicale
Extroverți – Senzoriali – Sentimentali – Judecători (ESFJ) – potriviți pentru ORL, medicina interna, pediatrie, chirurgie ortopedica, medicina generala.
Extroverți – Intuitivi – Sentimentali – Observatori (ENFP) – potriviți pentru psihiatrie, dermatologie, ORL, pediatrie.
Extroverți – Intuitivi – Gânditori – Observatori (ENTP) – potriviți pentru ORL, pediatrie, psihiatrie, radiologie.
Introvertiți – Intuitivi – Gânditori – Judecători (INTJ) – potriviți pentru neurologie, ATI, anestezie, anatomie patologica.
Introvertiți – Intuitiv – Sentimentali – Observatori (INFP) – potriviți pentru neurologie, anatomie patologica, cardiologie, psihiatrie, dermatologie.
Introvertiți – Intuitivi – Gânditori – Observatori (INTP) – potriviți pentru neurologie, cardiologie, chirurgie toracica, psihiatrie.
Extrovertiți – Intuitivi – Gânditori – Judecători (ENTJ) – potriviți pentru urologie si medicina interna.
Extrovertiți – Senzoriali – Gânditori – Observatori (ESTP) – potriviți pentru medicina de familie, dermatologie, chirurgie generala, chirurgie ortopedica.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.