1
2
3
4

De ce crezi că ești potrivit pentru job?

06 Martie 2020511

Din dorința de a fi pe gustul noilor generații, întrebările specifice unui interviu de angajare se schimbă de la an la an, anumite teme de discuție menite a testa o compatibilitate a candidatului cu jobul rămân constante.
Din această categorie face parte și faimoasa întrebare: De ce crezi că ești potrivit pentru acest job? De ce mai multe ori ea apare după ce ai vorbit deja despre experiența și abilitățile tale. Și este unul dintre momentele importante ale unui interviu, o întrebare adresată, de obicei, după ce ai primit îndeajuns de multe detalii despre companie, poziție, responsabilități.
Cum se măsoară o compatibilitate cu jobul
Este acea situație în care ți se testează o potențială compatibilitate și în care îți poți pune, din nou, în valoare aptitudinile și competențele. Răspunsul tău te poate ajuta să arăți că ai șansa de a deveni un „pion” important în companie, iar compania va reprezenta un pas important în cariera ta.
Punctează abilitățile care te-ar ajuta să excelezi
Dacă nu ai făcut-o îndeajuns de-a lungul interviului sau vrei să-ți subliniezi anumite abilități, acum este cel mai bun moment să o faci. Important este, însă, să fi înțeles foarte bine ce se caută pentru poziția respectivă și care-ți vor fi responsabilitățile.
Înainte de a te prezenta la interviu, trebuie să citești cu mare atenție anunțul în care se prezintă poziția și să reții toate detaliile legate de ea. Dacă anunțul nu prezintă suficiente amănunte, le poți solicita și telefonic, atunci când ești sunat pentru a stabili data și ora interviului.
Încearcă să-ți personalizezi cât mai mult răspunsul
De exemplu, dacă este o poziție în care se cere o relaționare eficientă cu clienții, este momentul în care poți demonstra că ești persoana cea mai potrivită pentru că te informezi înainte de a lua contactul direct cu clientul, încerci să înțelegi cât mai corect domeniul, piața, compania în sine, știi cât este de important să vii în întâmpinarea clientului și cum să stabilești o întâlnire, cum să te pregătești pentru întâlnire, etc. Chiar poți susține cu un exemplu real din experiența ta anterioară.
Ce faci când e vorba de o poziție complet nouă pentru tine
Dacă este vorba despre o poziție nouă, despre anumite abilități pe care nu le-ai aplicat până în prezent, atunci poți reveni iarăși la importanța descrierii poziției și responsabilităților. Citește cu atenție în anunț care sunt cerințele și încearcă să-ți explici, să te informezi ce înseamnă fiecare competență menționată.
Apoi, gândește-te dacă până acum te-ai întâlnit cu situații în care să te folosești de competențele respective. Iar dacă nu s-a întâmplat, analizează cum s-ar corela ele cu responsabilitățile postului. În acest mod vei fi pregătit să răspunzi în mod adecvat la întrebarea din testul de compatibilitate „De ce te consideri potrivit pentru această poziție?”.
Recomandare: Ferește-te atunci când îți construiești răspunsul de cuvinte-clișeu de genul: sunt serios, punctual, conștiincios, responsabil… etc.
Din același test de compatibilitate te mai poți întâlni și cu alte întrebări
Există și situații în care următoarea întrebare poate fi „Cât timp te vezi în această poziție?” sau „Care crezi că va fi evoluția ta din această poziție?”. Este iarăși o întrebare importantă: angajatorul vrea să afle cât timp consideri că vei fi motivat de această poziție, dar și în cât timp ai „nevoie” să avansezi.
Răspunsul trebuie să fie bine gândit și argumentat. Și nu foarte departe de realitate (chiar dacă vrei să impresionezi!). Evident, toți ne dorim să avansăm cât mai repede, dar nu putem spune acest lucru într-un interviu. Și nici un răspuns de genul „cam în 2-3 ani” nu este de dorit.
Care e răspunsul corect
Demonstrează că îți dorești poziția respectivă, că o consideri un pas înainte în cariera ta, că atât, tu cât și compania veți avea ceva de câștigat din această experiență și că îți dorești să te dezvolți, să înveți, să crești.
Iar atunci când lucrurile acestea se vor întâmpla, spune că ești convins că și compania va dori să beneficieze de noile tale abilități și competențe. Demonstrează că te gândești la un plan de carieră, că vrei să te dezvolți, dar nu faci un scop unic din asta.
Fii ponderat și rațional în afirmații, mai ales că în prezent piața este sensibilă la acest subiect: avansarea rapidă. Dar fii în același timp ferm. Arată că știi că poți mai mult, că vrei să faci cât mai multe, că vrei să înveți și să te implici, că vrei să te dezvolți, crescând, de fapt, o dată cu compania.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.