1
2
3
4

Gestionarea emoțiilor în 7 pași

03 August 2020318

Emoțiile au o influență mare asupra comportamentului nostru. Atunci când nu suntem conștienți de ele, ne pot lua pe sus și ne pot controla, făcându-ne să acționăm impulsiv. Emoțiile sunt naturale; le simțim cu toții, fiecare în felul său unic. Pentru faptul că le simțim diferit (sau ne simțim diferit de alte persoane în situații similare) nu înseamnă că ceea ce simțim noi nu este real sau este mai puțin important. Emoțiile în esență nu sunt nici pozitive nici negative, ele sunt ceea ce simțim ca răspuns la ceva. Cumva, pentru a le înțelege este mai ușor să plasăm aceste emoții pe un spectru cu doi poli: pozitiv și negativ.
Așadar, cum să le stăpânim înainte ca ele să ne stăpânească pe noi? Iată mai jos pașii esențiali și descrierea lor.
1. Recunoaște și numește emoția pe care o simți
Primul pas este recunoașterea emoției sau a emoțiilor pe care le simți la un moment dat. Conștientizarea este întotdeauna primul pas spre gestionarea emoțiilor și spre o stare de spirit mai bună.
2. Observă cum simți emoția în corpul tău
Emoțiile se manifestă în corp atunci când apar. De exemplu când ne este teamă putem simți că inima bate mai tare, cum anumite zone din corp sunt tensionate, ne poate durea capul, gura poate fi uscată. Atunci când simțim tristețe putem să observăm cum apare o durere în piept.
3. Observă cum emoția îți afectează comportamentul
Comportamentul nostru este ceea ce facem și ce spunem. Emoțiile noastre au un impact puternic asupra comportamentului nostru. De exemplu, poți să eviți persoane sau să vorbești agresiv când simți furie; dacă simți gelozie sau invidie poți face un comentariu răutăcios; când simți tristețe poți să vrei să fii singur.
4. Identifică gândurile care îți însoțesc emoția
Emoțiile noastre sunt însoțite de gânduri sau diferite credințe. ”Emoțiile noastre sunt expresia minții în corp”.
Identifică acele gânduri care însoțesc emoția respectivă. De exemplu câteva gânduri care generează tristețe pot suna așa: ”Eu nu pot să fac proiectul acesta bine. Niciodată nu fac bine nimic. Sunt un ratat”.
5. Identifică ce stă la rădăcina emoției tale. Care este cauza?
De obicei atunci când descoperim cauza emoției noastre, imediat putem ști și încotro să ne îndreptăm pentru rezolvarea problemelor.
6. Acceptă-ți emoția
Sinceritatea față de tine însuți este un plus extraordinar și o dovadă de curaj. Atunci când ne îmbrățișăm emoțiile pe care le simțim, intensitatea lor se reduce, nu ne mai controlează.
7. Ancorează-te în prezent și acționează adecvat
Ok, ai conștientizat și numit emoția, ai văzut cum îți afectează comportamentul, cum te simți în corpul tău când ai acea emoție, ai văzut și ce gânduri ai și ce stă la baza emoției tale, și ai acceptat experiența ta.
În continuare poți alege cum vrei să răspunzi. Îți poți alege comportamentul și cuvintele astfel încât să răspunzi cât mai adecvat în situația pe care o întâmpini.
De exemplu, în loc să faci un comentariu răutăcios, poți alege să faci un compliment.
În loc să te izolezi, poți căuta prezența prietenilor și poți chiar împărtăși cu ei faptul că te simți trist.
În loc să spui lucruri pe care le vei regreta, poți alege să comunici ce anume te deranjează și să îți canalizezi resursele către o soluție echilibrată.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.