1
2
3
4

Portugalia își vrea imigranții înapoi

27 Mai 2019110

Nu mai puțin de 6500 de euro va primi fiecare portughez care se reîntoarce în țara mamă pentru a începe să lucreze acasă. Astfel, guvernul de la Lisabona speră să-i readucă în Portugalia pe cei care au plecat în perioada crizei economice din perioada 2008 - 2009. Această propunere generoasă a fost inclusă în ”Programul Întoarcerea”, fiind aprobată de guvernul portughez.

Nu este un proiect în stadiu incipient, ci va începe să fie pus în aplicare din luna iulie a acestui an. Pot profita de el atât portughezi, cât și descendenții lor lusofoni. În Programul Întoarcerea, sunt menționate mai multe stimulente pentru revenirea pe teritoriul Portugaliei, dar plata sumei de 6500 de euro, este condiționată de un contract ferm de muncă în țară. În plus, este dedicată celor care au plecat din țară înainte de 31 decembrie 2015 și au trăit în afara țării pe parcursul a cel puțin 12 luni.

Această inițiatică este o politică activă de ocupare a forței de muncă și este menită să sprijine contractele de muncă, nu este un ajutor doar pentru ca oamenii să revină în Portugalia să caute un loc de muncă.

În aceeași perioadă, portughezii au inițiat un proiect intitulat ”Întreprindem 2020”. Acesta este destinat tinerilor și are în vedere crearea unui portal online specializat, a unui cadru de întâlnire între aceștia și companiile care se află în căutarea forței de muncă. Tot acolo, cei care își doresc să înceapă o afacere vor găsi informațiile de care au nevoie. În plus, există și posibilitatea unei forme de asistență financiară.

Asociația Întreprinzătorilor din Portugalia (AEP), care a lansat programul ”Întreprindem 2020”, a efectuat cu doi ani în urmă un studiu. Acesta a facilitat conturarea unui profil general al tinerilor care au emigrat. Astfel, 85% dintre aceștia au studii superioare în specializări tehnice (inginerie, informatică, biologie etc.) și s-au stabilit preponderent în alte țări europene. Circa o treime dintre tinerii chestionați în cadrul acestui studiu, au afirmat că nu intenționează să revină în Portugalia, în principal pentru că și-au construit o nouă viață în țara unde au emigrat.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.