1
2
3
4

Industria de prelucrătoare cu cel mai mare deficit de forță de muncă

25 Iunie 2019441

Situația de pe piața muncii din Republica Moldova, rămâne a fi un subiect sensibil de pe agenda autorităților publice centrale, care sunt abordate tot mai des și insistent de către angajatori. Recent, în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a fost organizată o nouă ședință consultativă privind problemele pieței forței de muncă în Republica Moldova. Reprezentanții autorităților de resort au discutat despre acțiunile concrete ce urmează a fi întreprinse în vederea atragerii forței de muncă în sectoarele unde este lipsă de specialiști.

Reprezentanții autorităților centrale, au menționat necesitatea realizării unui studiu analitic la problemele persistente pe piața forței de muncă, în scopul de a propune soluții, orientate spre identificarea posibilităților de menținere a forței de muncă curente prin prisma politicilor emise, elaborarea de programe speciale de instruire, creșterea calificării forței de muncă din sectoarele economiei naționale, care sunt cele mai sensibile la deficitul de forță de muncă.

În cadrul ședinței Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) a prezentat 10 sectoare în care este necesară atragerea forței de muncă, printre ele se numără:

  • industria prelucrătoare - 32%;
  • comerț cu ridicata și amănuntul - 15%;
  • alte activități de servicii colective, sociale și personale - 13%;
  • agricultură, silvicultură și pescuit - 12%;
  • construcții - 10%;
  • administrație publică și apărare - 6%.

Astfel, cele mai mare necesități în forță de muncă le are industria prelucrătoare, iar la polul opus, cu mai puține necesități le are sectorul administrație publică și apărare.

De la începutul anului 2019, ANOFM a administrat 17253 de locuri de muncă vacante. La data de 04.06.2019 în baza de date erau în evidență 13287 locuri vacante şi 15652 șomeri. În mediu la un loc de muncă vacant, pretindeau 1,2 șomeri.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.