1
2
3
4

Noi competențe solicitate pe piața muncii

27 Mai 2019251

Toate țările, indiferent de venitul acestora, se confruntă la moment cu adevărate provocări în crearea și menținerea locurilor de muncă adecvate pentru cetățenii lor. Ocuparea forței de muncă este un subiect ce capătă amploare în condițiile în care populația globală și numărul de lucrători este în creștere. În special, în țările în curs de dezvoltare, Organizația Internațională a Muncii estimează în următorii 10 ani, o nevoie de mai mult de 600 de milioane de locuri de muncă noi, pentru a se evita o creștere suplimentară a șomajului.

Promovarea locurilor de muncă la nivel mondial, presupune pregătirea corespunzătoare a potențialilor angajați și posibilitatea acestora de a dobândi competențe, ce vor garanta obținerea performanțelor. Persoanele cu mai multă educație și abilități mai cotate, sunt mai atractive în a fi angajați în locuri de muncă stabile și de asemenea, să câștige mai mult, astfel asigurând o viață mai bună pentru familiile lor. Una din preocupările principale ale companiilor din țările în curs de dezvoltare, unde se aliniază și Republica Moldova, este atragerea lucrătorilor cu nivel de calificare corespunzător.

Potrivit Forumului Economic Global, peste 5 ani, cel puțin 1/3 din capacitățile angajaților, ce momentan sunt considerate importante, se vor schimba substanțial.

Către 2020, a IV-a Revoluție Industrială, va livra tehnologii robotizate avansate, transport autonom, inteligență artificială, biotehnologie și geonomică.

Toate aceste transformări vor schimba modul în care trăim și cel în care lucrăm. Unele job-uri vor dispărea, altele se vor extinde, iar job-urile ce nu există astăzi, vor deveni foarte căutate. Cert este, că angajații vor trebui să-și alinieze abilitățile pentru a face față ritmului schimbărilor.

Pentru prima dată anul curent, un grup de agenții economici selectați, au fost intervievați cu privire la insuficiența de competențe, care reprezintă un obstacol pentru sporirea productivității întreprinderilor și a competitivității forței de muncă pe piața muncii din Republica Moldova.

În baza rezultatului obținut în urma chestionării agenților economici, a fost identificat nivelul de insuficiență a competenților la angajații companiilor chestionate, care reflectă situația de la noi din țară:

 • competențe lingvistice în limba de stat (abilitatea de a citi și înțelege, precum și de a scrie la un nivel relevant pentru locul de muncă);
 • competențe numerice (abilitatea de a executa operații și calcule matematice relevante pentru locul de muncă);
 • competențe analitice și de soluționare a problemelor;
 • etică a muncii/atitudine față de locul de muncă (angajament, responsabilitate, sârguință, onestitate);
 • abilitate de a lucra independent;
 • abilitate și dorință de a învăța lucruri noi;
 • competențe de comunicare;
 • competențe de muncă în echipă;
 • motivare, inițiativă și pro-activitate;
 • cunoștințe și competențe profesionale specifice locului de muncă;
 • cunoștințe de operare a calculatorului;
 • cunoașterea limbii ruse;
 • cunoașterea limbii engleze și a altor limbi străine.

Astfel, în baza acestor date, rezultă necesitatea impunerii unor schimbări sau ajustări substanțiale în sistemul educațional profesional, sau lansarea de programe alternative pentru pregătirea forței de muncă, la cerințele impuse de piața muncii din Republica Moldova.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.