1
2
3
4

Piața muncii, cu un deficit de circa 13 mii de angajați

12 Iunie 2019131

Conform ultimilor date, prezentate de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), în baza de date sunt înregistrate circa aproximativ 13 mii locuri de muncă vacante. Astfel, municipiul Chișinău fiind în topul clasamentului cu peste 5 mii de cereri din partea angajatorilor, urmat de municipiul

Bălți cu peste 1,5 mii locuri vacante declarate.

Este important de menționat faptul, că numărul locurilor vacante a crescut comparativ cu cel înregistrat la sfârșitul lunii mai a acestui an, când angajatorii din țară declarau vacante în jur de 12,3 mii de funcții.

85% din ofertele angajatorilor de pe piața muncii din Moldova, sunt destinate persoanelor cu nivel de instruire secundar profesional și pentru muncitorii necalificați, ceea ce constituie 11 mii de locuri vacante.

Cei mai căutați, sunt lucrătorii din industria textilă și confecții, pentru ei fiind disponibile în jur de 3 mii de locuri vacante. Aceste cifre ne arată pe de o parte, că acest sector este în dezvoltare, însă pe de altă parte, din cauza nivelului de salarizare mai mic decât cel din țările vecine, muncitorii calificați din Moldova, migrează în căutarea unui loc de muncă mai bine plătit peste hotare. Pentru această ofertă impunătoare din sectorul dat, instituțiile de pregătire profesională nu au capacitatea la moment să satisfacă cererea respectivă cu cadre noi. Inclusiv tinerii, sunt mai puțin predispuși să aleagă specialitățile propuse din industria textilă și confecții.

Salarii la limita de jos, lucrul peste program sau fără contract de muncă și bonusuri plătite la negru, acestea sunt câteva dintre constatările Coaliției internaționale de ONG-uri și organizații sindicale din industria textilă

Clean Clothes Campaign, care, de câțiva ani, semnalează că branduri renumite în lumea modei, încalcă drepturile muncitorilor din industria de confecții din Europa de Est și din lume.

Tot odată, industria confecțiilor este un angajator și un exportator major al economiei Moldovei. Statisticile oficiale arată că în ultimii cinci ani exportul de confecții s-a triplat, iar aproape 80% din producția confecțiilor și textilelor sunt hainele care în proporție de 80-90%, sunt produse pentru export. De aici și deducția din raportul Clean Clothes Campaingn, că fabricile moldovenești asigură doar forță de muncă ieftină pentru un profit relativ mic, care este un compromis pe care multe fabrici de confecții sunt nevoite să-l facă, pentru a se menține pe piață.

Rămâne în continuare o sarcină majoră pentru angajatorii acestui sector, să găsească soluții optimale pentru ca să crească din atractivitatea ofertelor de angajare disponibile, asigurându-le muncitorilor un salariu mult substanțial, condiții de muncă mai bune și un program de muncă adecvat.

18
cursuri gratuite
Credem că intruirea la distanță este o oportunitate
valoraosa pentru tineri

Despre platformă

E-focus este o platformă online elaborată și dezvoltată de Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA. Fiind o platformă e-learning, aceasta reprezintă utilizarea de media electronică și a tehnologiilor informaționale și de comunicație, în domeniul educației nonformale a tinerilor, în ceea ce privește cariera acestora.

Cu platforma ”e-focus”, ai acces la resurse educaționale gratuite, îți folosești timpul rațional pentru formare, comunici într-un mediu prietenos pentru tineri și ești în același timp conectat la un viitor al tehnologiilor moderne. Misiunea platformei este îndreptată în a ajuta tinerii, să obțină informațiile actualizate despre carieră, inclusiv obținerea de cunoștințe și abilități necesare în diverse domenii de interes profesional. Platforma este o oportunitate oferită absolut gratuit tuturor, și este elaborată în baza principiilor de accesibilitate, flexibilitate și adaptabilitate.